Cestování se psem v autobuse nebo ve vlaku.

22.06.2011 14:41

Mnozí pejsci jsou nadšeni, když vidí páníčka balit zavazadla. Milují cestování. Pro jiné je jakákoli cesta pořádné trauma. Pokud váš miláček patří k těm druhým, je nutné mu cestu co nejvíce zpříjemnit či se dokonce zamyslet nad tím, jestli opravdu nezbytně musí jet s vámi. Pokud tedy nezvolíte psí hotel, příbuzné nebo spolehlivé kamarády, kteří by se o pejska postarali, zamyslete se nad následujícími radami.
Pečlivě připravte výbavu na cestu se psem:
- určitě pejskovi vezměte misku na vodu a láhev s čistou vodou; je vhodné mít možnost k lahvi přišroubovat rozprašovač – za horkých dnů vám bude pejsek věčný za osvěžující spršku celého kožíšku.
- pokud máte před sebou dlouhou cestu, uvažujte i o „útočišti“. Nemusí to být celý pelíšek. Stačí ručník, staré tričko a nejlépe plné vaší vůně. Pejska to uklidní, i když není moc psů, kteří v dopravním prostředku vydrží na jednom místě.
- pokud už máte zkušenost s potížemi způsobenými kinetózou, včas konzultujte problém s veterinářem, zajistěte si léky a hlavně je podávejte přesně podle návodu odborníka.
- nezapomeňte na náhubek – pejsek by měl na něj být zvyklý, ne se s ním setkat poprvé v dopravním prostředku.
- pokud máte pejska malého plemene, který je zvyklý na přepravku, cestovní tašku nebo batůžek, můžete vypustit náhubek a o pohodlí pelíšku má také postaráno. Pozor, v přepravním řádu stojí, že přenoska musí mít nepropustné dno, takže když bude průvodčí až příliš důsledný, může vzniknout spor ohledně vhodnosti látkové tašky.
- mám zkušenost, že na přecházení z jednoho dopravního prostředku do druhého je vhodnější klasické vodítko, ne samonavíjecí. Pes je blízko vás a nemůže se stát, že povolí pojistka a pejsek vběhne někomu pod nohy. Pro střední a velká plemena doporučuji přepínací vodítko, které si zapnete jako šerpu a tím si uvolníte ruce.

- vezměte si dostatek sáčků na exkrementy, případně zvracení a vlhký hadr na úklid – nechcete po sobě nechat nepořádek.
pro jistotu mějte s sebou i očkovací průkaz.
Zmiňuji jen věci potřebné přímo k cestě. Až dorazíte do cíle, budete potřebovat běžné denní věci jako je obvyklé jídlo – zase žádné změny, misky na vodu a jídlo a pelíšek.

 

Jak cestovat se psy - praktické rady:
- před cestou pejska pořádně vyvenčete a nekrmte ho aspoň dvě hodiny před odchodem, ale pití musí mít k dispozici i během cesty, zvláště v létě.
- včas podejte léky proti kinetóze.
- zbytečně ho nestresujte a buďte tolerantní k případnému nevhodnému chování. Uvědomte si, že může být pořádně popletený z hluku, nových pachů a zmatku kolem.
- úkony potřebné ke zdárnému zvládnutí cesty jako je chůze u nohy, odložení, výskok do vlaku či autobusu, nacvičujte dlouho před cestou, aby je pes mohl vykonávat automaticky, za cesty nic nového nezkoušejte.
- všeobecně je příjemnější cesta vlakem – pro lidi i pro psy. Ve vlaku jen výjimečně citliví jedinci podléhají kinetóze. Také je v něm více prostoru a více možností se i za jízdy projít.
- zjistěte si, kde váš vlak či autobus stojí déle a na příslušné zastávce psa vyvenčete a trochu ho rozpohybujte – ostatně i lidem trocha pohybu během cesty udělá dobře. 

Zdroj: Hafici.cz 

—————

Zpět